In de marge van hun onderzoek naar vakantieveilingsites formuleert de Consumentenbond 20 tips bij het bieden op vakantieveilingen. Lees verder om ze te weten te komen, of bekijk ze hier in pdf-formaat.

 1. Kijk eerst eens een aantal uurtjes mee hoe een (vakantie) veilingsite werkt en hoe dit in zijn werk gaat. In de laatste 50 seconden wordt het vaak echt spannend.
 2. Kijk of er een prijs bij het uitstapje/vakantie is vermeld, je weet dan wat het aanbod zou moeten kosten, maar….
 3. Vaar niet blind op deze waarde, hij kan niet kloppen, kijk voor de zekerheid bij de betreffende aanbieder of dit de werkelijke prijs is.
 4. Kijk ook wat de bijkomende kosten zijn als je via de veilingsite koopt, denk daarbij aan veilingkosten (kunnen soms oplopen tot 7,50).
 5. Kijk ook goed wat er allemaal in het aanbod is inbegrepen, ook ontbijt, weekendtoeslag? Komen er kosten bij door toeristenbelasting, schoonmaak, lakenpakket, reserveringskosten etc? Deze kosten meenemen in het bedrag dat je gaat bieden.
 6. Kijk ook eens bij andere aanbieders wat die voor hetzelfde uitstapje vragen, wie weet is dat al wel een stuk lager dan de werkelijke/genoemde prijs. Maar kijk ook dan goed naar eventuele bijkomende kosten zodat je een goede prijsvergelijking kunt maken.
 7. Of kijk eens naar andere kortingsacties, zoals Air Miles etc.
 8. Bepaal vooraf wat je maximaal wilt uitgeven en hou je daaraan.
 9. Wees niet verrast als er in de laatste seconden nog veel wordt geboden, dit is een strategie die veel mensen toepassen.
 10. Je kunt bieden op een uitje waarvan je ziet dat het tijdstip waarop het afloopt ongunstig is (’s nachts, of als veel mensen werken), zodat er minder mensen bieden en je dus meer kans maakt.
 11. Kijk of de veilingsite met een minimale prijs werkt. En of dit echt veel lager is dan de werkelijke prijs.
 12. De aanbiedingen op de sites keren regelmatig terug. Kijk eerst even aan hoeveel er wordt geboden en waarvoor hij uiteindelijk weg gaat. Dan heb je zelf een indicatie voor hoeveel je het zelf kan gaan proberen.
 13. Let goed op de beperkende voorwaarden van het aanbod, zoals een vaste vertrekdatum, voor een beperkte periode/op één bepaalde datum geldig, hotelovernachtingen die alleen voor doordeweekse dagen te boeken zijn, beperkt aantal beschikbare kamers, geen huisdieren, pas kort van te voren kunnen reserveren. Deze voorwaarden kunnen de beschikbaarheid van je arrangement behoorlijk belemmeren.
 14. Pas na bevestiging van de veilingsite per e-mail ben je de hoogste bieder. Er kan nog in de laatste paar seconden nog geboden worden, die je misschien niet ziet.
 15. Houd er rekening mee dat bij Vakantieveilingen.nl het verschuldigde bedrag na 5 dagen automatisch wordt geïncasseerd (als je niet binnen die 5 dagen zelf hebt betaald). En er gelden dan incassokosten van €2,50.
 16. Ga op zoek naar referenties van/ervaringen met het arrangement, zodat je inzicht krijgt of het arrangement goed/slecht is bevallen.
 17. Check altijd of je op een beveiligde pagina internet bankiert.
 18. Maak printscreens van de omschrijving van het arrangement op de site waarop je gaat bieden. Dan heb je later ‘bewijs’ tegen welke voorwaarden je voor het arrangement hebt geboden. De voorwaarden die beschreven zijn in de omschrijving van het arrangement op de site is vaak leidend.
 19. Check bij ontvangst van de voucher de omschrijving (en dus evt. beperkende voorwaarden) op de voucher met de omschrijving van het arrangement op de site. Veilingsites kunnen per ongeluk onjuiste gegevens op de voucher vermelden bv. geldigheid vd voucher of verkeerde zitplaatsen.
 20. Tip van een gebruiker “Het gaat bij het bieden om de laatste minuut. Als alles dan al op een hoog bedrag staat betaal je ook veel. Dus als je ergens je zinnen op hebt gezet, doe je beste bod op het laatste moment. Dan worden de prijzen misschien nog lager”