Geregeld duiken er hardnekkige geruchten op dat er zou geknoeid worden met vakantieveilingen. Zo verscheen er gisteren weer een berichtje op Gek Op Klanten met als titel ‘Geheime bieders’ verhogen de prijs op vakantieveilingen. Bewijzen worden er evenwel niet aangedragen, maar het is gevoel dat wel meer mensen hebben.

Het is natuurlijk gemakkelijk om te roepen dat vakantieveilingen oplichting of nep zijn, maar het zeker weten is een andere zaak. Het grootste argument dat de meesten hebben, is dat er soms overdreven opgeboden wordt, niet per euro maar ineens 50 euro erbij vlak voor het einde van de veiling, als het er eigenlijk niet meer toe doet. Je kan je inderdaad vragen stellen bij deze strategie. Er is wel wat voor te zeggen om in de laatste seconden, als verschillende bieders hun beste bod doen, wat forser te bieden. Maar als je meer gaat bieden dan de echte waarde van de vakantie, dan is dat op zijn zachtst gezegd een beetje dom.

Heeft er hier iemand ervaring met vreemd verloop van een vakantieveilingen?